
Persilja & Dill – två av kökets stjärnor
Persilja och dill är verkligen två av kökets stjärnor. Med sina unika smaker hjälper de till att lyfta rätterna till nya höjder, från den enklaste vardagsrätten till den mer avancerade festmåltiden.
Persilja – en grön favorit
Denna underbara ört med sin milda fräscha smak och doft kan man ju bara bli lycklig av. Den slätbladiga persiljan används i första hand för sin aromatiska smak i matlagning medan krusbladig oftast används som vacker garnering. Persilja är även känd för sina näringsrika egenskaper och innehåller bland annat C-vitamin, järn och antioxidanter som gör den lika nyttig som smakrik. Färsk persilja har en frisk smak och härlig grön färg, medan torkad persilja är mer koncentrerad och aromrik i smaken. Förvaras den torkade persiljan i en tätslutande förpackning samt skyddas från dagsljus behåller den sin härligt smak och gröna färg i flera år.
Dill – sommarens smakarv
Vad vore sommaren utan dill till färskpotatisen, den stekta strömmingen eller kräftorna. Örten som ger den karaktäristiska smaken till fisk, skaldjur och potatis men även är jättegott till kött som kan tyckas lite otippat om man inte provat. Precis som persilja kan dill användas färsk för en lätt sommarsmak eller torkad för en djupare och mer intensiv smak. Dill sägs främja matsmältningen och innehåller vitaminer som A och C samt mineraler som kalcium och järn. Precis som persilja har dillen samma egenskaper och är idealisk att torka. När jag blandar kryddor och öppnar locket till lådan med dillen möts jag av en helt ljuvlig doft som påminner mig om sommaren och solvarma dagar.
En värld av smaker året runt
Skillnaden mellan färska och torkade örter ligger inte bara i smakens intensitet utan också i hållbarheten. Med sin koncentrerade smak och långa hållbarhet är torkade örter ett fantastiskt alternativ för dig som vill ha tillgång till dem i köket året runt.
Persilja finns i alla mina kryddblandningar just för att den har så många fina egenskaper samtidigt som den lyfter de övriga ingredienserna. Den ger även fin färg i själva blandningen som t.ex Pärkrydda, speciellt framtagen till potatis i alla former men passar till så mycket mer eller Persillade där persilja och vitlök står i centrum. Den är lika god att använda till strökrydda, i en krämig dipp eller ett aromsmör.
Dilliade är en av mina personliga favoriter som har just dill som huvudingrediens, så god till alla typer av fisk och skaldjursrätter. Några nypor över den gravade laxen eller i en krämig sås kan förvandla den enklaste rätten till något alldeles extra.
I
Tre goda recept med Pärkrydda, Persillade och Dilliade
- Recept med Dilliade – Gott och mättande, Panerad torsk med mandelmjöl och Dillade >>
- Recept med Pärkrydda – Krispigt goda potatisklyftor >>
- Recept med Persillade – Norrlandschips med dipp >>
I nästa inlägg tar vi en smakresa in i kryddornas heta värld och utforskar chili och cayenne – två ljuvliga kryddor som med rätt balans sätter extra sting på maten. Missa inte det!
Lycka till i kryddköket och må så gott till nästa gång. /Maria
Fånga smakerna från inlägget – du hittar dem här med direktlänk till webbutiken
I






