
Peppar – kryddan med karaktär & smak
Peppar är en av våra mest älskade krydda och har en självklar plats i köket världen över. Den har en lång historia och är kryddan med karaktär och smak som lyfter allt från vardagsmat till festmåltider. Visste du att grönpeppar, svartpeppar och vitpeppar kommer från samma växt? En slingrande klätterväxt med det botaniska namnet Piper nigrum som trivs i tropiska länder som Indien, Indonesien och Malaysia.
Peppar har genom tiderna ansetts så värdefull att den en gång användes som valuta. Handelskaravaner färdades över kontinenter för att få tag på denna exotiska och eftertraktade krydda, i Europa var den en symbol för rikedom och status. Uttrycket ”pepprade priser” kommer från den här tiden eftersom peppar var en av de dyraste varorna som man kunde få tag på.
Skillnaden mellan svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar
Grönpeppar skördas tidigt innan bären mognar och har en frisk nästan fruktig smak som passar perfekt i såser och marinader. Svartpeppar skördas när bären är på väg att mogna och får sedan torka vilket ger den dess karaktäristiska skärpa och fyllighet. Vitpeppar kommer från helt mogna bär som blötläggs för att avlägsna det mörka skalet vilket gör att smaken blir mer jordig och lite stickande hetta. Som jag nämnde tidigare växer pepparväxten i tropikerna och det tar ungefär fyra till fem år från plantering till den börjar bära frukt. Sedan kan den ge skörd i upp till 40 år vilket gör den till en långlivad och värdefull kryddväxt.
Rosépeppar och kryddpeppar – två spännande alternativ
Rosépeppar kommer inte från Piper nigrum utan från ett träd i Sydamerika . Med sin blommiga sötma och milda hetta är den perfekt som smaksättare och dekoration. En annan spännande krydda är kryddpeppar (Pimenta dioica) som odlas i Karibien. Den har en komplex smak som påminner om en blandning av kanel, muskot och nejlika. Tack vare sin varma och djupa smak används den i allt från viltgrytor till klassiska husmanskosträtter. Jättefin till gravad lax också bara att krossa några kryddpepparkorn och blanda i lagen. Smaken blir då rundare och ger gravlaxen en djupare lite mustigare ton.
Svartpeppar har en fantastisk förmåga att framhäva och balansera andra kryddor och örter. Därför använder jag den mald i mina kryddblandningar för att skapa djup, balans och ett behagligt sting som dröjer kvar.
Recept och inspiration
Peppar har en fantastisk förmåga att förhöja smaker, här hittar du tre inspirerande recept där tre av mina kryddblandningar får sätta sin prägel och lyfta rätterna till nya höjder.
- Godaste pastasåsen med Tynderö Gårdskrydda >>
- Fräsch sås med Herrgårdskrydda >>
- Falsk portergryta med Viltkrydda >>
Utöver att vara en fantastisk smaksättare har peppar också visat sig ha god effekt på matsmältningen som kan hjälpa kroppen att ta upp näringsämnen bättre. Och om det skulle vara så att du använt för mycket peppar i maten finns ett enkelt knep, tillsätt bara lite extra fett som smör, grädde eller olja för att mildra den starka smaken.
Följ med vidare på smakresan, nästa gång står vitlöken i rampljuset. Tills dess ha det så bra och låt kryddorna guida dig till att sätta smak på din matlagning. /Maria
Fånga smakerna från inlägget med kryddblandningar som innehåller peppar
I

