Äntligen är grillsäsongen här


Visst är det härligt, äntligen är grillsäsongen här och vi går en underbar tid till mötes! Här delar jag med mig av lite tips som passar fint till sommarens grillningar.
I

Ett tillbehör som alltid är uppskattat när man grillar är aromsmör. Tre kryddor som är klockrena för det är Persillade, Rouille, och BBQ. Ta rumsvarmt smör eller Bregott och blanda väl med någon av dessa tre, är du en vitlöksälskare så blanda även i en klyfta pressad vitlök. Låt sedan smöret stå ett par timmar i kylen så smakerna hinner gifta sig. Dekorera gärna med några kvistar persilja vid servering.

wp 1651569298584Att bara strö krydda efter smak över köttet och lägga direkt på grillen är enkelt och smakar ljuvligt. Fläskfilé, karré eller lamm blir extra gott att marinera. Vi brukar blanda ca två teskedar kryddblandning till en deciliter kallpressad olivolja och ibland också lite soja. Köttet får sedan ligga i marinaden några timmar. En stund innan grillningen är det bra att ta upp köttet och låta överflödig marinad rinna av lite, det gör att glöden inte börjar brinna så lätt. Husets Röda, Mexi Hot och Grill & Stekkrydda är några favoriterna.

 

Grillade grönsaker och fisk ger en alldeles speciell sommarsmak. Lök, aubergine, squash, majs och tomat blir ju jättegott. De tre förstnämnda förbereder jag oftast i ugnen en stund, bara delar dem mitt itu, lägga snittytan nedåt i en ugnsform med olja och Salta Stänk från Holmö, Åstösalt eller Pärkrydda. De får stå i ugnen ca 175 grader i 20 minuter för att sedan få en sista touche på grillen, så gott!

Och fisk blir ju också helt underbart, oftast blir det lax här hemma med Limepepper, Fördelen är att det går ganska snabbt, men man bör verkligen ha kollen så den inte blir övergrillad. En termometer är bra att ha till hands, här finns ett recept på lax både i ugn och som grillad.

Det här är lite tips på goda kryddblandningar inför sommarens härliga grillstunder. Måste bara dela med av ännu en kryddblandning som verkligen är spännande att använda och det är Choko/Chili. Den har en överraskande smak som kittlar alla sinnen och väl värt att prova.

Jag hoppas detta kommer väl till pass och att du kan göra något riktigt gott. Väl mött snart igen. /Maria

Lämna ett svar

0

Din varukorg