AKTUELLT & INSPIRATION
Här kan du följa med på en resa in i kryddornas och örternas magiska värld. Bli inspirerad av smakrika berättelser, kreativa idéer, nyheter och aktuella händelser i Kryddboden. /Maria
Vitlök – en älskad klassiker i köket
Det finns få dofter som väcker aptiten lika snabbt som fräsande vitlök i en stekpanna tillsammans med en klick smör eller en skvätt olivolja. För många är den en självklar vän i köket men för andra kan det vara en liten utmaning. Kanske är det inte smaken i sig som skrämmer utan doften som kan dröja sig kvar. Men som så ofta handlar det om mängd och balans för att få till det där lilla extra. Den som vågar släppa in vitlöken upptäcker snart vilken smakmagi som kan uppstå i…
Sommar och lansering av tre härliga kryddnyheter
Nu är sommaren här och med det lanseras också tre härliga kryddnyheter. Jag älskar örter i alla former, milda, friska eller kraftiga så det föll sig ganska naturligt när jag en dag var i krydderiet. Doften av basilika satte igång hela processen så under hela våren har jag blandat, smakat, justerat och ibland bara letts av känslan. Inspirationen kom tidigt i våras till att skapa något nytt som det så ofta kan göra när när dagarna blir längre och den där längtan till grönskan kommer smygande. Resultatet blev tre nya…
Peppar – kryddan med karaktär & smak
Peppar är en av våra mest älskade krydda och har en självklar plats i köket världen över. Den har en lång historia och är kryddan med karaktär och smak som lyfter allt från vardagsmat till festmåltider. Visste du att grönpeppar, svartpeppar och vitpeppar kommer från samma växt? En slingrande klätterväxt med det botaniska namnet Piper nigrum som trivs i tropiska länder som Indien, Indonesien och Malaysia. Peppar har genom tiderna ansetts så värdefull att den en gång användes som valuta. Handelskaravaner färdades över kontinenter för att få tag på denna…
Paprika, Chili & Cayenne – när det milda söta möter det brinnande heta
Visst låter det spännande och det är precis vad som sker när man använder dem tillsammans. Tänk dig bara en sjudande gryta på spisen där paprikan ger den varma djupa sötman och underbara färgen, chilin som tar smakresan vidare från mjuk värme till en mer eldig smak, medan några nypor cayenne ger en ren direkt hettan som smyger sig på och stannar kvar. Trots att de tillhör samma växtfamilj som potatis och tomater (Solanaceae) lyfter deras djupa intensiva smaker till helt egna nivåer. Men vad är det egentligen som skiljer…



