Egen glögg med lingonröra och pepparkaka


Höj julkänslan med egen glögg, lingonröra och pepparkakor. Det här är en underbar smakupplevelse som blandar det tidlösa med det oväntade. Och för att inte tala om doften som sprider sig av den varma glöggen, den är helt ljuvlig.

Att göra sin egen glögg är något utöver det vanliga så har du inte gjort det tidigare kan jag varmt rekommendera dig att prova! Den lilla extra tid det tar är verkligen värd varenda minut. Jag har i recepten nedan använt Kryddbodens Glöggkryddor med äpple som är lika fin med alkohol som utan. Men låt oss börja med receptet på lingonröran till pepparkakorna.


Lingonröra med färskost
I
I

Glöggmys med lingonröra och pepparkakor

IDu behöver:
• En förpackning färskost, här använde jag Philadelpia.
• Rörörda lingon eller lingonsylt efter smak, jag använde ca 3 msk rårörda.

Gör så här:
• Låt gärna färskosten stå framme i rumstemperatur en stund.
• När färskosten mjuknat något lägg över den i skål.
• Tillsätt lingonen och bland väl men försiktigt för att undvika att de mosas.
• Flytta över lingonröran till en serveringsskål eller ett fat.
• Ställ in i kylen en stund före servering. Som alltid är det tiden som låter smakerna mogna, därför kan lingonröran med fördel förberedas i god tid.

Nu har du en härlig färskoströra med lite syrlig smak som också förmedlar julens färger. Så gott till glöggen och pepparkakorna men passar minst lika bra till ostbrickan.


Vi fortsätter med tre recept på härligt värmande glögg som kan drickas under stora delar av året.
I

Alkoholfri Glögg

Du behöver:

Gör så här:

  • Blanda glöggkryddorna med äppeljuicen/saften i en kastrull.
  • Värm blandningen och låt den sjuda på svag värme i cirka 10 minuter.
  •  Sila bort kryddorna (det går bra att använda dem igen inom några dagar).
  •  Servera glöggen rykande het tillsammans med lingonröran och pepparkakorna.

Glögg med Vin

Du behöver:

Gör så här:

  • Häll den röda vinet i en kastrull och tillsätt glöggkryddorna.
  • Värm blandningen långsamt i 10-15 minuter för att låta smakerna utvecklas men låt det inte börja koka.
  • Sila bort kryddorna och tillsätt sockret. Låt stå på svag värme tills sockret lösts upp.
  • Servera den varma glöggen tillsammans med lingonröran och pepparkakorna.

Glögg essens

Du behöver:

  • 1 påse Glöggkryddor med äpple.
  • 1 dl vodka eller annan neutral sprit (till exempel Brännvin special, som har en lägre alkoholhalt och ger en mildare smak).
  • 1 flaska rödvin eller äppelmust.
  • Cirka 100 gram socker.

Gör så här:

    • Placera kryddorna i en glasburk och häll över spriten. Låt dra i ett dygn.
    • Sila bort kryddorna (spara dem gärna några dagar då det går att göra minst två satser till).
    • Häll vinet i en kastrull och tillsätt essensen samt sockret.
    • Värm långsamt (utan att koka) så att sockret smälter samman med vinet och essensen.
    • Nu har du den godaste glöggen du kan tänka dig och helt underbar tillsammans med lingonröran och pepparkakorna!

Hoppas du tycker om recepten och att de kan komma till användning när det är dags för julstök eller adventsmys. Lämna gärna en kommentar, det skulle göra mig väldigt glad. Lycka till kära kryddvän. /Maria


I webbutiken hittar du Glöggkryddor med äpple där även recepten finns.
I

Glöggkryddor Tynderö Kryddbod
Glöggkryddor med äpple >>

 


 

Lämna ett svar

0

Din varukorg