Höstmys och matglädje
Tänk att vi redan är i början av november och naturen har gått i vintervila. Hösten är här på riktigt och snart knackar även vintern på dörren. Det är nu tiden finns att laga god mat, duka vackert och tända ljus eller krypa upp i soffan med en god kopp te och bara mysa. I det här inlägget delar jag med mig av inspiration för höstmys och matglädje med bland annat ett nytt recept.
Men jag börjar först med nyheterna i Kryddboden. Sedan i somras finns det en ny kryddblandning som fått namnet Mellanfjärdens Salta där ramslök och oregano sätter tonen. Så gott till fisk, vegetariskt, grillat, ägg och potatisrätter. Den kom till när jag i vintras fick frågan om kryddorna kunde säljas hos Hamnmagasinet i Mellanfjärden. Det gjorde mig så glad för Mellanfjärden är ett levande litet fiskesamhälle vid hälsingekusten som bara ligger drygt en timme bort från Tynderö. Ganska snabbt dök namnet upp för mitt inre och även vad den skulle innehålla som passar i första hand till fisk men som alltid är det bara fantasin som sätter gränser till vad man kan använda kryddorna till.
Hamnmagasinet är en butik fylld med design, konst- och mathantverk. Butiken är i just ett gammalt hamnmagasin med spår av forna tider, jättemysigt ställe och väldigt populärt under sommartid. Den drivs av design- och konsthantverkare sedan 2000. Här finns en direktlänk där du kan läsa mer om denna spännande sommarbutik >> Om Mellanfjärden finns en direktlänk här >>
Även teerna har fått uppdatering av en nygammal favorit – Rabarbergrädd, ett friskt svart te med mjuk gräddsmak. Att dricka detta te uppkrupen i soffan, gärna med en smörgås till höjer verkligen mysfaktorn. I webbutiken finns fler tesorter att välja mellan, du hittar dem här >>
Även om det inte är grilltider just nu så vill jag också nämna att BBQ har ändrat innehåll något. Den har fått en mer fyllig och lite rökig smak som ger en fin ”touch” till kött och grönsaker. Att använda den till grytor och soppor, gärna ihop med Tynderö Gårdskrydda ger en djup och mustig smak. Prova!
Härligt friska Fruktkarameller med smak från förr är den söta varianten av nyhet i Kryddboden. Jag kan varmt rekommendera dem för en snabb nostalgitripp tillbaka i tiden. Jättegoda! Läs mer om dem här >>
Några kryddor som värmer extra gott så här års vill jag också passa på att tipsa om. De här fem kryddblandningarna är helt underbara till bl.a grytor och ugnsrostade grönsaker. Mexi Hot, Rouille. Fågel,Fisk eller Mittimellan, Viltkrydda och Tynderö Gårdskrydda. Klicka på respektive kryddblandning och läs mer om dem. Har du inte provat någon av dem tidigare och vill ha inspiration och ideér finns alla recept samlade här >>
Det första jag lagade med Mellanfjärdens Salta blev champinjonpytt med fetaosttopping. Väldigt gott kan jag säga och framför allt enkelt. Som jag skrev tidigare är det oreganon och ramslöken som sätter tonen och ger en spännande smak till hela rätten. Det här är ett vegetariskt alternativ, vill man så går det jättebra att tillsätta kött, kyckling eller fisk som till exempel lax. Fetaosttoppingen innehåller endast 4 ingredienser som också är jättefin till sallad, skaldjur eller pasta. Direktlänk till receptet på Champinjonpytten finns här >> och till Fetaosttoppingen här >>
Till sist vill jag bara påminna om Fars dag söndagen den 10 november. Så om du letar efter en omtänksam present finns mycket gott i webbutiken som du kommer till här >>. Vill du att det ska skickas behöver beställningen göras senast tisdag den 5/11 annars går det det fint att hämta här, det är bara att kontakta mig via telefon eller mail. Kontaktuppgifterna finns längre ned på sidan. Ha en fin senhöst och må så gott till nästa gång 🌸 /Maria